Terroristutredningen i Strömsund

Terrordömd släpps ur häktet

1:51 min

Hovrätten häver häktningen av den man som dömts till sju års fängelse för att ha förberett ett terrorattentat i Sverige.

En man med koppling till Strömsund dömdes i tingsrätten för förberedelse till terroristbrott och terrorfinansiering, men överklagade och rättegången i Svea hovrätt avslutades i måndags.

Thomas Olsson är mannens försvarare, och han tolkar beskedet från Svea hovrätt så här:

– Det är ju för tidigt att dra några definitiva slutsatser innan domen kommer men det är ju ett klart tecken på att min klient kommer att frikännas från de anklagelser som handlar om förberedelse till terroristbrott.

Vad säger du om det?

- Min klient har ju hela tiden förnekat det här och det är ju det besked han hoppats på att få från domstolen, men vi får ju avvakta lite och se vad det blir för slutresultat.

Han dömdes i tingsrätten för förberedelse till terroristbrott och terrorfinansiering, men överklagade och rättegången i Svea hovrätt avslutades i måndags.

Hovrättslagman Ragnar Palmkvist säger till Ekot att domstolen hävt häktningen eftersom man anser att det inte längre finns skäl för att han ska sitta frihetsberövad, men vill inte närmare utveckla det innan domen kommer den 12 juni.

I tingsrätten dömdes han och fyra andra personer också för terrorfinansiering.

Åklagare Per Lindqvist säger till Ekot att han tolkar den hävda häktningen som att mannen kommer frias från misstankarna om förberedelse till terroristbrott, men vill inte närmare kommentera beslutet från hovrätten.

Enligt mannens försvarare Thomas Olsson har mannen inte släppts, utan istället tagits i förvar av Säkerhetspolisen.

– Det är naturligtvis beklagligt. Han har varit häktad under väldigt lång tid och har inte kunnat umgås med sin familj, och det här beslutet borde ju ha inneburit att han ges den möjligheten, men istället så fortsätter frihetsberövandet och det är naturligtvis djupt beklagligt, säger Thomas Olsson.