Fler använder sociala medier

1:57 min

Svenskarna använder allt mer digitala medier. Fler använder social medier, flera lyssnar på radio via internet och fler tittar på strömmad tv. Samtidigt går boken mot strömmen.

 – Det kommer fortsatt gå mer mot att vi använder digitala plattformar och digitala enheter för att ta del av nyheter, information och nöje, säger Ulrika Facht, på Göteborgs universitet, till Ekot.

Det är allt fler som använder sociala medier. Det är nu 7 av 10 svenskar som gör det en genomsnittlig dag, visar årets Mediebarometer.

– Det ökar och bland de unga är det högt sedan flera år. Det är de från 50 år och uppåt där det är fler som nu är på sociala medier.

Det är däremot färre som bläddrar i en dagstidning, nu när vi blir mer digitala, det är färre än 4 av 10. Men det är däremot fler som läser tidningen digitalt, nästan 3 av 10.

– Tidigare har inte de digitala läsarna kompenserat för det tappet, men nu går det inte längre ner för morgontidningarna om man slår ihop alla plattformar som man kan läsa på.

Det är också färre som lyssnar på FM-radion, drygt 4 av 10, och samtidigt ökar det digitala lyssnandet.

– Direktsänt via webben eller mobilen, men också att man lyssnar i efterhand eller på podcast, säger Ulrika Facht.

Tv-tittande då, ja ni förstår det blir också allt mer digitalt.

– Där går tablålagt också ner, även om det är flest som använder den för att se på tv. Medan strömmade tjänster går upp väldigt mycket

Men, en överraskning är att boken fortfarande står sig stark, trots allt digitalt.

– Den tryckta boken håller sin position och unga människor läser tryckta böcker, säger hon.