Cheerleading tar plats i Riksidrottsförbundet

0:57 min

Cheerleadingförbundet blir medlemmar i Riksidrottsförbundet (RF). Riksidrottsmötet gick emot styrelsens förslag och välkomnade på förmiddagen cheerleadingen i RF.

RF har 3 miljoner medlemmar i 22 000 föreningar i 71 specialförbund. Och det är just frågan om specialförbunden är ett hett ämne. Tolv ansökningar om medlemskap är uppe för debatt på RF:s riksmöte i helgen. En av dem är Cheerleadingförbundets.

Och trots att förbundsstyrelsen yrkat om avslag på deras ansökan lyckades Cheerleadingförbundet få uppbackning från ombuden på mötet och kan nu kalla sig ett eget förbund inom RF.

För första gången någonsin röstades två sporter ut ur Riksidrottsförbundet. Kälksportsförbundet och Landhockeyförbundet, båda på grund av att de numera är för små för att få vara kvar.

Den enda ansökan förbundsstyrelsen tycker ska tillstyrkas är Friskis & Svettis, som i dag ingår i friidrottsförbundet. Men så blev det inte. Det blev dock inget avslag heller, förslaget skickades i stället på återremiss för senare behandling.

De förbund som fick avslag på ansökan var Svenska Bodybuildning och Fitness Förbundet, Svenska Bridgeförbundet, Svenska E-sportförbundet, Svenska Förbundet för Funktionell Fitness, Svenska Kanotslalomförbundet, Svenska Islandshästförbundet, Sverige Lacrosse, Svenska Padelförbundet och Svenska Surfförbundet.