Eu-valet

Framåt för EU-kritiker, liberaler och gröna partier

2:06 min

Framåt för EU-kritiska nationalister, liberaler och gröna partier i EU-valet.

Samtidigt backade de traditionella partigrupperna kraftigt, i ett EU-val där valdeltagandet blev det högsta på många år.

I klassisk europeisk Eurovisions-stil presenterades valresultatet på den stora scenen här i kammaren i EU-parlamentet i Bryssel, ett resultat som tydligt visade hur de partigrupper som dominerat EU under årtionden backat kraftigt.

Den konservativa och kristdemokratiska partigruppen EPP förblir störst och socialdemokraterna är fortsatt näst störst men de förlorar sammantaget närmare 75 platser och de är gemensamt inte längre i majoritet. Det enligt den senaste beräkningen av rösterna som dock inte är slutgiltig. En uppdatering väntas senare under förmiddagen.

Det europeiska liberala partiet var det som ökade mest, främst på grund av att Emmanuel Macrons parti En marche anslöt sig till gruppen som blir tredje störst.

Stora framgångar skördade också de mer EU-kritiska och de nationalistiska partierna som fick drygt 50 ledamöter fler än vid förra valet fördelat på 3 partigrupper medan de gröna fick 15 ledamöter fler jämfört med förra valet.

Sammantaget blir det ett betydligt mer splittrat parlament som kommer få svårare att fatta beslut.

– Den politiska ryggraden för EU-samarbetet har varit europeiska socialdemokrater och europeiska kristdemokrater. De blir nu mindre och det gör det svårare att komma överens i Europaparlamentet framöver, säger Fredrick Erixon, chef på den liberala tankesmedjan Ecipe.

Positivt var i alla fall att valdeltagandet ökade, för första gången någonsin, från 42 procent senast till 51 procent.

Efter valet börjar nu en intensiv vem-tar-vem-lek där ledamöterna ska bestämma vilken grupp de ska tillhöra. Där blir den stora frågan vem som kommer ansluta sig till Italiens Matteo Salvini och den grupp som hans parti Lega ämnar bilda.

En lika stor fråga blir om någon av partiernas toppkandidater kommer ta över som ordförande i EU-kommissionen, vilket flera hoppas på. Såväl högern, socialdemokraterna och liberalerna har under natten gjort anspråk på den posten.