EU-valet

Hårda Brexitpartiet överlägsen segrare

1:01 min

I Storbritannien backade regeringspartiet Tories kraftigt och blev bara det femte största brittiska partiet i EU-valet. I stället blev det nya Brexitpartiet den stora vinnaren.

Nigel Farage har gjort det igen.

Den här gången som ledare för Brexitpartiet som fick över 30 procent av rösterna och omkring 30 platser i Bryssel. Partiet har dragit nytta av missnöjet med att regeringen misslyckats med att föra Storbritannien ut ur EU.

Brexitpartiets budskap är att utträdet ska ske senaste den 31:a oktober oavsett om det finns ett godkänt avtal eller inte med EU. Nigel Farage sade i sitt segertal att om inte den nye premiärministern lyckas med det kommer Brexitpartiet straffa Tories även i det brittiska parlamentsvalet.

Även det stora oppositionspartiet Labour tappade kraftigt i EU-valet. Framför allt till partier som vill stoppa utträdet ur EU. Liberaldemokraterna blev näst största brittiska parti och om rösterna läggs ihop för alla partier som är emot brexit fick de tillsammans omkring 40 procent.

En slutsats av resultatet i Storbritannien är att de två stora etablerade partierna kommer att pressas åt varsitt håll i brexitfrågan. Labour kommer att tvingas att ta ställning för en andra folkomröstning. Samtidigt kommer den som vill bli ny partiledare för Tories och premiärminister pressas av partimedlemmarna mot en hård brexit utan ett avtal med EU.