Eu-valet

Framgång för Europas nationalister – men inte överallt

2:31 min

EU-parlamentsvalets stora vinnare runt om i Europa är de nationalistiska och EU-skeptiska konservativa partierna. Men utvecklingen är inte entydig, och stora framgångar för de här partierna i vissa länder kombineras med tillbakagångar i andra.

De nationalistiska partierna ökar sina mandat i Europaparlamentet. Men det är fortfarande oklart exakt vilka partier som kommer att ingå i vilka partigrupper. Hur stort deras inflytande blir återstår att se.

Det EU-skeptiska parti som rönte störst framgång var den ungerske premiärministern Viktor Orbans parti Fidesz. Partiet fick drygt 52 procent av rösterna i Ungern.

I Polen fick det regerande EU-skeptiska konservativa partiet Lag och Rättvisa 45 procent. Det var något bättre än vad många hade väntat sig.

I Italien dominerade det nationalistiska partiet Lega, lett av vice premiärminister Matteo Salvini. Lega blev största parti med cirka 34 procent av rösterna.

I Frankrike blev Marine Le Pens parti, Nationell Samling, tidigare känt som Nationella Fronten, största parti. Med cirka 23,5 procent av rösterna mot ungefär 22,5 procent för president Emanuel Macrons parti, En Marche, vann Le Pen en knapp, men symboliskt viktig, seger.

Men det har inte varit framgångar för nationalister och EU-kritiker överallt.

I Nederländerna spåddes det nationalistiska Frihetspartiet göra ett ganska bra val. Men istället gick partiet kraftigt bakåt, och fick bara 3,5 procent, jämfört med över 13 procent i EU-valet 2014.

I Österrike tappade partiet FPÖ mark, efter att det uppdagats att partiets ordförande ingått hemliga avtal med vad han trodde var en släkting till en rysk oligark.

I Danmark tappade Dansk Folkeparti mer än hälften av alla sina röster jämfört med förra EU-valet.

I Tyskland fick Afd, Alternativ för Tyskland, cirka 10 procent av rösterna. Det var mindre än väntat, men samtidigt blev Afd största parti i vissa delstater i östra Tyskland.

Men sammantaget är det alltså stora framgångar för de EU-skeptiska, nationalistiska, partierna. Inte minst i Storbritannien. I en av de största framgångarna någonsin för ett helt nybildat parti i Europa, blev The Brexit Party, Brexitpartiet – lett av Nigel Farage -  tveklöst största parti i med cirka 32 procent av rösterna. Det regerande Torypartiet fick blott knappt nio procent.