Film- och tv-recensioner

Droger, glasögon och en jäkla bra berättad historia i "Rocketman"

3:02 min

RECENSION. Filmen om Elton John, "Rocketman", överträffar Björn Janssons förväntningar.

Titel: "Rocketman"
Regissör: Dexter Fletcher
Manus: Lee Hall 
Skådespelare: Taron Egerton, Jamie Bell, Bryce Dallas Howard
Genre: Drama byggt på verkligheten
Betyg: 4 av 5

Jag ser ut som en riktig överlevare, men jag känner mig som ett barn... Elton John i början av 80-talet, i "I'm still standing".
Videon, en gräsligt gräll grej, är inspelad på croisetten i Cannes. Så att filmen "Rocketman" premiärvisades på filmfestivalen i Cannes kändes välvalt, och den fick också ett varmt välkomnande.

Jag hade så låga förväntningar på filmen, jag befarade en orgie i löjliga glasögon och plymer. Och trots att filmen öppnar med en Elton i en smaklös sparkdräkt och fåniga glasögon så köper jag det.
Här finns inga ursäkter, nu berättar vi historien om Elton John , eller Reginald Dwight som han hette som barn.

Det är styrkan med "Rocketman", historien om Elton John berättas med fantasi. Det är ingen avprickning av hans liv, inga billboardlistor. Man har använt verkligheten som konstnärsmaterial.

Elton John låg etta på min Spotifylista förra året, min mest spelade artist. Och då för låtar som "Mona Lisas and Mad Hatters".
Men jag har aldrig längtat efter filmen om Elton John, aldrig velat sett alla rubriker på vita duken. För mig är han sångerna, och därför känns det bra att konstatera att filmen är så bra som film.

Det är en uppväxtskildring, man kan ju växa också efter tonåren, och det är till vissa delar en bättre Mamma Mia. Visst finns drogerna och glasögonen men det är en del av historien.

Regissören Dexter Fletcher som fick gå in och styra upp "Bohemian Rhapsody"-filmen har här fått arbeta från början till slut med en film som övertygar. Vilket också en hårt arbetande Taron Egerton gör i huvudrollen.