Programtips P2

Lördag 15 juni i P2 Dokumentär: Panflöjtsorkestern på Sergels torg

kl. 12.03-13
Vad hände egentligen med panflöjtmusikerna på Sergels Torg i Stockholm på 1980- och 90-talen? Det är frågan i den här P2-dokumentären. Panflöjtsmusikerna var under ett par decennier lika självklara och kända som de svartvita plattor de ofta stod och spelade på. Med musik som flöt ut över torg och genom bakgator lyckades de förflytta lyssnaren från storstadens betongdjungel till Andernas bergssluttningar – men en dag slutade flöjternas toner att eka längs med Drottninggatan.

Panflöjtsmusikanterna hade försvunnit, och ingen visste var de hade tagit vägen.  I P2-dokumentären “Panflöjtsorkestern på Sergels torg” försöker radioproducenten Mohamed El Abed ta reda på varför musiken tystnade och vilka människorna bakom instrumenten egentligen var.

Det är en dokumentär om gatumusikens historia och hur man egentligen löser ett mysterium från en tid långt innan allt dokumenterades på internet. Men mer än något annat är det en berättelse om minnen, drömmar och barndom – och att se tillbaka på ett annat Sverige än det land vi lever i nu.