EU-valet

Trots framgången – osäkert hur stort inflytande SD får

2:40 min

Sverigedemokraterna, som var det parti som ökade mest i valet, hoppas att de EU-kritiska partiernas inflytande ska öka i EU-parlamentet.

– Det som är mest intressant och glädjande vid sidan av vårt resultat här i Sverige är att den här järnaxeln som har funnits mellan EPP och S&D-gruppen i parlamentet ser inte ut att ha majoritet. Det öppnar upp för helt nya möjligheter att påverka och då handlar det om att bromsa utvecklingen mot ökad maktöverföring. Det är det allra mest centrala för oss.
 
Så sade Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare igår kväll när det stod klart att Sverigedemokraterna gått från två till tre mandat i EU-parlamentet. Som Mattias Karlsson sade, har såväl det konservativa EPP som det socialistiska S&D minskat, vilket kan försvåra möjligheten att forma majoriteter i parlamentet.

Sverigedemokraternas ECR-grupp ser ut att ha backat från 77 till just nu 59 mandat. Tillsammans med en annan EU-kritisk grupp, ENF som istället ser ut att öka, tror Peter Lundgren, EU-parlamentariker för Sverigedemokraterna, att partierna ändå kommer att få inflytande över politiken.

– Om vi nu sitter i två grupper är det ju ändå så att när vi kommer till de här grundläggande EU-kritiska frågorna som handlar om mer maktförskjutning till Bryssel, ökad budget och liknande, där är vi ju redan överens om motståndet och det kommer ju att innebära att vi kommer att rösta precis likadant i de här frågorna. Det kommer göra att vi får ett inflytande.

Peter Lundgren åker till Bryssel idag inför morgondagens förhandlingar mellan partierna om hur partigrupperna ska se ut. Den 24 juni ska det vara klart. Peter Lundgren har gott hopp om att hitta nya partier till ECR som ska ersätta bland andra brittiska Tories som nästan raderades, men osäkerheten kring hur de här partierna ska formera sig och hur pass väl de sedan håller samman gör det svårt att sia om hur stort inflytande de EU-kritiska partierna faktiskt kommer ha. 

– Det är ju värt att påminna sig då att de partier som också gick fram i gårdagens val, var det liberala Alde och de gröna. Det här är ju två starkt proeuropeiska grupper, säger Göran von Sydow, direktör på Svenska institutet för Europapolitiska studier, SIEPS.