EU-kommissionen

En av dem kan bli Sveriges nya kommissionär

2:07 min

Vem som regeringen i slutändan föreslår som Sveriges kommissionär beror på vilka ämnen som hen skulle få jobba med, det uppger källor inom Socialdemokraterna för Ekot. Samtidigt är det i praktiken helt klart att det blir en kvinna.

– Vi kommer höja våra röster för att det är absolut avgörande att vi får en jämställd kommission, säger Heléne Fritzon, förstanamn på socialdemokraternas lista till Europaparlamentet.

I dag är det nio av de 28 EU-kommissionärerna - en kommissionär från varje medlemsland - som är en kvinna. Hittills har Sverige bara haft kvinnor som EU-kommissionärer och huvudspåret är att det återigen ska bli en kvinna som den svenska regeringen nominerar som kandidat till att bli kommissionär inför dom kommande fem åren.

Samtidigt är det inte helt avgjort vem det kan kan tänkas bli. Framför allt är det två namn som nämns när Ekot ringer runt till olika socialdemokratiska partiföreträdare med centrala uppdrag inom partiet.

Det ena namnet som nämns är nuvarande handelsminister Ann Linde och det andra namnet som det talas om är arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Båda har långvarig erfarenhet inom socialdemokraterna, med mångårig erfarenhet inom regeringskansliet.

Vem det till sist ändå blir anses bero på vilka ämnen som en svensk kommissionär kan få komma att syssla med. Det bestäms i huvudsak av en ny kommissionsordförande. Just de diskussionerna, eller snarare de stenhårda förhandlingarna, om vem det kan tänkas bli inleds nu i Bryssel, när resultatet är klart efter EU-valet.

– Handel som vi har i dag är naturligtvis en tung post. Även sysselsättning och miljö och klimat. Det är frågor som är viktiga för oss att driva i parlamentet, säger Heléne Fritzon.

Förutom handelsfrågor, sysselsättning, miljö- och klimat, så talas det internet inom socialdemokraterna också om jämställdhet, så talas det även om konkurrensfrågor som tänkbara ämnen för Sveriges nya kommissionär.

Beroende sen på vad det blir, så kommer statsminister Stefan Löfven att offentliggöra namnet, alltså med största sannolikhet en kvinna och, enligt uppgifter till Ekot, antingen Ylva Johansson eller Ann Linde.