EU-valet 2019

Federley vill leda liberalerna i EU-parlamentet

1:56 min

Den liberala partigruppen Alde blev en stor vinnare i EU-valet och i diskussionerna om vem som ska vara gruppledare ger sig nu Centerpartiets Fredrick Federley in i spelet.

– Jag tycker om att hitta lösningar på problem, bygga majoriteter, att hitta kompromisser som gör att jag kommer framåt. Jag skulle också vara en gruppledare som pratar å gruppens vägnar och inte mina egna, det är en stor kritik som varit mot nuvarande gruppordförande, säger Fredrick Federley.

Frågan om gruppledare i Europaparlamentet kommer avgöras de kommande veckorna, Alde ska ha sitt första möte efter EU-valet i eftermiddag för att påbörja sådana diskussioner.

I EU-valet i söndags var Alde den grupp som ökade med flest mandat, mycket tack vare att Macrons En marche anslöt sig.

Just nu ser de ut att få drygt 40 ledamöter fler än tidigare och därmed bli det tredje största partigruppen efter konservativa och kristdemokratiska EPP och socialdemokraterna.

Men enligt Federley kan Alde komma att växa ytterligare. Man hoppas dels kunna locka över mindre partier från de gröna samtidigt som det pratas om att socialdemokrater kan byta sida, däribland italienska Demokratiska Partiet med bland andra för detta partiledaren Matteo Renzi som sägs komma bra överens med Macron.

Skulle Renzis parti lockas över kan det göra Alde till den näst största gruppen vilket betyder fler tunga poster och uppdrag och mer talartid i kammaren för dess ledamöter. Och såklart, att ledaren för gruppen blir en tyngre aktör.

Men Federley är inte ensam om att vilja få den rollen. Även Sophie in't Veld, den nederländska ledamoten som vid förra valet fick flest personröster av alla, över en halv miljon, vill bli ordförande i Alde. En Marches Nathalie Loiseau är en annan kandidat som nämns.

Sen finns det andra tunga politiker i gruppen som siktar på andra poster som kommissionsordförande och om de misslyckas kan de vilja ta ledarrollen i Alde som alternativ.

– Jag tror Federley har små chanser på grund av de här andra stora namnen. Men man vet aldrig, säger Fabian Zuleeg, chef på tankesmedjan European Policy Centre i Bryssel.