RECENSION – FILM

"Fenix" – Brutalt och bra om det totala föräldrasveket

2:18 min

RECENSION. Trettonåriga Jill och lillebror Bo har fått dålig utdelning i föräldralotteriet; en djupt deprimerad mamma och en frånvarande musikerpappa. Nina Asarnoj har sett.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Fenix"
Regissör: Camilla Strøm Henriksen
Manus: Camilla Strøm Henriksen
Skådespelare: Ylva Bjørkaas Thedin, Maria Bonnevie, Sverrir Gudnason m.fl.
Genre: Drama
Betyg: 3 av 5

Jill är tretton år gammal och redan en rutinerad mentalskötare. Hennes mamma är textilkonstnär och svårt deprimerad. Hon växlar mellan att sova bort dagarna och rödvinssurfa bort nätterna. Pappan är svensk musiker och helt frånvarande i deras norska vardag. Jill och hennes lillebror Bo har fått dålig utdelning i föräldralotteriet.
 
Jill spelas av Ylva Bjørkaas Thedin och hon är precis så där hudlöst uppmärksam som man blir när det gäller att försöka hålla en förälder vid liv. För en svår depression är förenad med livsfara. Även Maria Bonnevie som spelar mamman, pendlar skickligt mellan sömnsvullen frånvaro och explosiv ilska. Ibland avbrutet av plötsliga utbrott av konstnärlig aktivitet.

Vi får följa den lilla familjen i det som ska föreställa deras vardag, hur framförallt systern kämpar med att upprätthålla någon form av ordning. Hon sätter sin lillebror framför tecknat på TVn, skäller på honom när han använder en vass kniv, plockar undan i köket. Hon knyter kasse efter kasse med sopor och ska samtidigt klara skolan. Det är som att steg för steg se en ung människa gå sönder för livet. Filmen glider också på ett intressant sätt mellan realism och krälande mardröm.

Tyvärr övergår Fenix i en lite slarvigare andra del, när musikerpappan gör entré men egentligen aldrig blir begriplig för någon. Men på det stora hela är det här en riktigt begåvad skildring av hur barn i en familj med psykisk ohälsa lever i ett permanent tillstånd av skräck. En påminnelse om en barnvardag som vi helst vill slippa tänka på.