EU-valet 2019

Maktkamp i tyska SPD efter katastrofresultat

1:58 min

Efter de tyska socialdemokraternas katastrofresultat i EU-valet har striderna inom SPD tagit ny fart. För att få slut på interna kupprykten har partiledaren Andrea Nahles ställt sin post som gruppledare i parlamentet till förfogande.

Andrea Nahles uppmanar alla dem som anser att de kan göra det bättre att kandidera. Valet till den inflytelserika posten som partiets gruppledare i förbundsdagen skulle egentligen ha hållits i höst. Men för att få slut på den maktkamp som förs bakom kulisserna vill hon nu tvinga fram utmanarna i rampljuset.

Bland dem finns bland andra Martin Schulz, som under sin korta partiledarkarriär gick från hyllad frälsare till kaotisk kanslerkandidat som i det förra valet förde socialdemokraterna till deras dittills sämsta valresultat.

Det gångna EU-valet slutade med ännu sämre siffror. För första gången i ett nationellt val slutade socialdemokraterna som tredje största parti efter de gröna. Det har fått de interna striderna att blossa upp igen, både om ledarskapet och regeringssamarbetet med kristdemokraterna. Det var från början ett högst motvilligt SPD som gick in i ännu en stor koalition med CDU under Angela Merkels ledning.

Oron för att Tysklands äldsta och genom tiderna tongivande parti befinner sig i fritt fall är akut inför kommande delstatsval i östra Tyskland i höst. I det traditionella SPD-fästet Brandenburg gick högerpopulisterna, Alternativ för Tyskland, om socialdemokraterna och fick flest röster i EU-valet.

Genom det tidigarelagda gruppledarvalet på måndag hoppas partiledaren Andrea Nahles att personstriden kan läggas åt sidan och energin fokuseras på det politiska innehållet, som uppenbarligen lockar allt färre väljare, särskilt bland de yngre.