Frekventa porranvändare mindre nöjda med sexlivet

2:26 min

Porrtittandet är mycket större hos män än kvinnor, visar Folkhälsomyndighetens nya undersökning. Och de som tittar på porr ofta uppger att de i högre grad har sämre sexuell hälsa.

70 procent av alla män uppger att de konsumerar porr medan en lika stor andel av alla kvinnor säger att de aldrig gör det. Detta framgår av Folkhälsomyndighetens nya befolkningsundersökning, som har kartlagt sexuell hälsa hos svenskar mellan 16 och 84 år.

Unga män, mellan 16-29 år, är den grupp som oftast tittar på porr och nästan hälften av dem, 41 procent, gör det minst tre gånger i veckan. Enligt undersökningen kopplas det ihop med en rad negativa effekter. Charlotte Deogan är utredare på Folkhälsomyndigheten.

– Man har högre sexuella prestationskrav, man har större erfarenhet av att ge eller ta emot sex mot ersättning. Man är också mer missnöjd med det egna sexlivet och man har också ett högre sexuellt risktagande, säger hon.

Om man tittar på porr varje dag. Har man ett problem?

– Jag tänker att man inte automatisk ska tänka att man har ett problem. Jag tänker att man kan börja reflektera kring: "okej, jag ägnar mycket tid åt detta. Vad är det som driver mig?" Är det så att det blir mer kompulsivt, då kanske det är något man bör prata med någon om, säger hon.

Men man ska vara försiktig med att dra slutsatsen att porrkonsumtion är negativt. Folkhälsomyndighetens undersökning visar att frekventa porranvändare i högre grad upplever sämre sexuell hälsa,
men det går inte att bevisa att det faktiskt är en konsekvens av att titta på porr.

Suzann Larsdotter, som är sakkunnig och sexolog på RFSU menar att det finns ett behov av mer forskning.

– Det som behöver undersökas vidare är ju om porren direkt leder till det här, säger hon.