Storbritannien

Boris Johnson kallas till domstol

1:39 min

I Storbritannien har en domare nu kallat Boris Johnson att inställa sig i domstol för att svara på anklagelser om att han vilselett allmänheten i samband med att han kampanjade för brexit inför folkomröstningen 2016.

Boris Johnson är en av toppkandidaterna till att efterträda Theresa May som partiledare för Torypartiet och därmed även som premiärminister.

Anklagelserna handlar om att Boris Johnson under kampanjen för brexit hävdade att Storbritannien varje vecka betalade 350 miljoner brittiska pund till EU, och att ett EU-utträde skulle innebära att de pengarna skulle kunna spenderas på annat istället.

Men det har alltid varit en mycket omstridd siffra. Med rabatter och pengar som EU skickade till Storbritannien i olika bidrag menar många att avgiften Storbritannien betalade egentligen var mycket lägre. Med rabatten skulle det ha blivit ungefär 250 miljoner pund i veckan, och räknar man med EU-bidrag till brittiska myndigheter runt 170 miljoner pund. Sedan kan man å andra sidan lägga till andra mer indirekta både kostnader och vinster för Storbritannien.

Men just siffran 350 miljoner pund stämde alltså inte, menar de som anklagar Boris Johnson för att ha ljugit.

Ordern att inställa sig i domstol kommer vid ett synnerligen olägligt tillfälle för Boris Johnson. Striden om vem som skall efterträda Theresa May är just nu i full gång och Johnson betraktas som den favorittippade toppkandidaten.

Själv har Boris Johnson kategoriskt förnekat att han medvetet vilselett allmänheten under brexitkampanjen. Hur det egentligen ligger till kommer nu bli upp till en domstol att avgöra.