Arbetsmarknad

Många bärplockare väntas i sommar

1:49 min

Inte sedan 2013 har så många organiserade utländska bärplockare velat komma till Sverige som inför den här sommaren. Närmare 6 000 thailändare har ansökt om arbetstillstånd hos Migrationsverket.

Och svenska bärföretagare som anlitar thailändarna menar att ökningen bland annat beror en aviserad förändring kring beskattning av plockarna.

– En del företag tror att det här är sista året som vi kan ta hit plockare från Thailand på grund av ändrade skatteförutsättningar. Och då vill man passa på att få in så mycket råvara som möjligt, säger Örjan Berglund på företaget Norrskensbär i Västerbotten som anlitat 700-800 thailändare inför sommaren.

Sammanlagt ungefär 6 000 thailändska plockare har i år ansökt om arbetstillstånd hos Migrationsverket, dubbelt så många som för ett par år sedan.

De tiotalet svenska bärföretagens organiserade plockare hyrs in och är anställda av thailändska bemanningsbolag som i sin tur måste ha ett avtal med fackförbundet Kommunal. Det garanterar bland annat plockarna en minimilön på 21 500 kronor i månaden. Och kommunal tycker att det blivit mer ordning i de svenska bärskogarna efter tidigare turbulenta år med strejker och uteblivna plockarlöner.

– Vi tycker att det går bättre nu. Sen kan vi aldrig slå oss till ro utan vi kontrollerar företagen varje år, säger Jörgen Gustafsson, ombudsman på kommunal.

Men Örjan Berglund och andra bärföretag Ekot pratat med oroas alltså över en lagändring som nu bereds kring inhyrd arbetskraft som är i Sverige tillfälligt och som idag inte betalar svensk skatt. Polska byggarbetare och thailändska bärplockare exempelvis.

– Vi får ju slå igen då. Vår råvara blir ju dubbelt så dyr som alla andras råvara och då kommer vi inte kunna sälja någonting, om inte andra europeiska länder gör samma sak, säger Örjan Berglund.

Lagändringen beräknas ge ökade årliga skatteintäkter på 330 miljoner kronor. Men Örjan Berglund hävdar att de östeuropéer som oreglerat plockar och säljer skattefritt till bäruppköpare, samtidigt kommer att öka dramatiskt då.

Finansminister Magdalena Andersson säger att de noterat kritiken från bärbranschen.

– Vi håller ju på att bereder den här frågan just nu. Och att det kan få konsekvenser för bärbranschen är ju något som vi tittar särskilt noga på, säger finansministern och fortsätter:

– Samtidigt är det ju så att vi har ett problem med oschyst konkurrens på svensk arbetsmarknad. Det är en rättvisefråga att det vore rimligt att alla som arbetar i Sverige också betalar skatt, säger finansminister Magdalena Andersson