Upp till 25 procent

Trump hotar med strafftullar mot Mexiko

1:10 min

USA hotar med upp till 25-procentiga tullar på alla varor från Mexiko för att pressa landet att stoppa centralamerikanska flyktingar och migranter från att försöka ta sig in i USA olagligt, meddelade president Donald Trump sent i natt svensk tid.

Från och med den tionde juni inför USA femprocentiga tullar på samtliga importvaror från Mexiko, en tullavgift som kommer att öka successivt tills dess att problemet med illegal invandring är löst, så skriver president Donald Trump på Twitter.

Enligt Vita huset kommer tullarna att höjas till tio procent den första juli för att öka med fem procent i månaden upp till 25 procent den 1 oktober, och på den nivån kommer tullarna att stanna tills Mexiko stoppar flödet av utländska medborgare från att korsa landet på väg till USA.

Trump har länge riktat kritik mot Mexiko som han menar borde göra mer för att stoppa centralamerikaner som kommer till USA för att söka asyl framför allt från El Salvador Honduras och Guatemala.

Men beskedet är ändå överraskande, inte minst eftersom det kan äventyra det handelsavtal avsett att ersätta NAFTA som är på gång mellan USA, Mexiko och Kanada.

Trump avser att använda sig av en särskild lag som ger presidenten utökade befogenheter vid nödsituationer orsakade av hot från utlandet. Men lagen har aldrig använts för att införa tullar tidigare och direktivet kan komma att utmanas i domstol eftersom många företag kommer drabbas ekonomiskt, skriver tidningen Washington Post.

I april omhändertogs över hundratusen migranter av amerikanska myndigheter längs gränsen. Siffrorna för maj väntas bli ännu högre. De flesta söker asyl men väntetiderna är långa.

Mexiko tillbakavisar kritiken från USA om att man inte skulle göra tillräckligt för att stoppa migrationen och meddelar att man kommer svara kraftfullt om tullarna träder i kraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista