SD stoppar biblioteksböcker på fler språk – får kritik

1:36 min

Böcker på andra språk står och dammar, menar kommunalrådet Louise Erixon (SD). Nu ändrar Sölvesborg sin biblioteksplan för att slippa köpa in fler.

Sölvesborgs biblioteksplan har skrivits om men stoppades innan den nådde kommunfullmäktige. Samstyret, alltså Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Solpartiet, ville skriva om den så att kommunen inte ska behöva köpa in böcker på alla språk som talas i kommunen, något Sydöstran i en serie artiklar berättat om.

I planen stod tidigare att "på skolbiblioteken ska finnas litteratur på alla elevers modersmål". I det nya förslaget till biblioteksplan vill Samstyret ändra till "på skolbiblioteken ska finnas litteratur på andra språk än svenska".

– Innan skulle man erbjuda böcker på alla elevers modersmål. Vi har ändrat till att det ska finnas litteratur på andra språk än svenska. Då handlar det om en behovsbedömning, säger Louise Erixon (SD), kommunalråd i Sölvesborg.

Men den nya biblioteksplanen får kritik för att stänga ute grupper som har ett annat modersmål än svenska, menar Svensk biblioteksförening.

– Biblioteken är för alla. Sen finns prioriterade grupper i bibliotekslagen och det är dessa grupper man försöker komma undan i Sölvesborg, säger Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening.

Varför är det så viktigt med böcker på modersmål?

– Det går tillbaka till mänskliga rättigheter. Det är svårare att få tag på den litteraturen och då ska folkbiblioteken ha dem böckerna, säger Karin Linder.

Biblioteksplanen ska behandlas politiskt till hösten.