pollinatörer

Plast kan vara byggmaterial för bin

1:32 min

Forskare i Argentina har upptäckt ett bo som ett bi har byggt med hjälp av bara plastmaterial.

Det var när när en grupp med forskare från Argentinas nationella institut för jordbruksteknik studerade pollinatörer i jordbrukslandskapet under förra och förrförra sommaren som den udda upptäckten gjordes.

De hade satt upp biholkar av den sorten som vilda bin kan använda för att bygga sina bon i. I en av holkarna hittade de då ett bo som var byggt helt av plast.

I vanliga fall brukar bin använda löv, blomblad, lera, eller stenar för att åstadkomma de små celler eller kammare där larverna föds upp.

Men i det här fallet var det ett bi som hade bitit loss ovala bitar av två olika sorters plast. En tunn blå som skulle kunna komma från en plastpåse från en livsmedelsaffär, och en vitare lite tjockare plast.

Det har även tidigare rapporterats om plast som byggmaterial för bin men hittills har det inte handlat om bon som består uteslutande av plast.

Insektsforskaren Theresa Pitts-Singer vid USA:s jordbruksdepartement säger till tidskriften New Scientist att hon tycker att upptäckten är både ledsam och intressant.

Hon menar också att det nu är viktigt att ta reda på om det är bra eller dåligt för bina. Å ena sidan skulle plasten kunna utsöndra skadliga gifter. Å andra sidan skulle det kunna vara ett sätt för bina att anpassa sig till miljöer som är kraftigt påverkade av människan.

Referens: Mariana L. Allasino et al. Scientific note: first global report of a bee nest built only with plastic. Apidologie April 2019. DOI: 10.1007/s13592-019-00635-6