UKRAINA

Wallström i möte om kriget i östra Ukraina

1:40 min

I dag skedde det första mötet på hög nivå mellan Sverige och den nye ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj. Den svenska utrikesministern Margot Wallström sade efter mötet i Kiev att det kom att handla en hel del om kriget i östra Ukraina.

– Vi kommer fortsatt att vara ett stöd också i EU-sammanhang när det gäller en konsekvent och fast politik när det gäller Rysslands beteende, sa utrikesminister Margot Wallström.

Den ukrainske presidenten tog emot i skjortärmarna och mötet kom att handla mycket om kriget, det som dödat mer än 13 000 människor.
Sverige har i EU-kretsar ansetts vara ett av de länder som allra envisast hållit fast vid stödet till Ukraina under de fem år av krig som gått. Det tillsammans med Polen, vars utrikesminister i dag besökte Kiev tillsammans med Margot Wallström.

Under mötet i dag har Volodymyr Zelenskyj enligt Margot Wallström satt press på EU att agera hårdare och mer resolut för att få till stånd någon form av process som kan leda mot fred.

I går var också den tyska och franska utrikesministern på besök i Kiev och efter det mötet sa de att de nu ska undersöka möjligheterna att genom den så kallade Minsk-processen få till stånd samtal mellan Ukraina och Ryssland om kriget.

I dag pressade Ukraina på ytterligare och krävde enligt Margot Wallström att flera länder måste bli aktivare i arbetet med att få stopp på kriget, det har varit för tyst, och att man i det arbetet måste sätta hårda tidsgränser för när resultat ska vara uppnådda. Ukraina önskar sig helt enkelt ett tuffare EU.

Men för att få det, sa Margot Wallström, så krävs att EUs medlemsländer så klart måste vara eniga, inte minst om eventuella nya sanktioner mot Ryssland. Mycket arbete återstår.