Många spelbolag bryter mot nya lagen

1:57 min

Ett tjugotal spelbolag följer inte nya lagkrav och verkar illegalt i Sverige, enligt Spelinspektionen.

Sedan årsskiftet ska spelbolag som vänder sig mot svenska konsumenter ha ett tillstånd, en så kallad licens. Men ett tjugotal spelbolag trotsar lagen.

– Sedan den 1 januari har vi kartlagt de bolag som riktar sig mot den svenska marknaden trots att de saknar licens. Nästa steg blir att se i vilken omfattning de riktar sig mot den svenska marknaden, och därefter polisanmäla dem, säger Tobias Oskarsson, handläggare på Spelinspektionen.

Vad finns det för indikationer på att de gör det?

– Det är bland annat att vi har fått tips från allmänheten. De som har hört av sig har ibland blivit av med ganska stora summor i samband med spel.

Vad är det för typ av spel som de illegala bolagen ägnar sig åt?

– Vi har sett att det framförallt rör sig om kommersiellt onlinespel, alltså kasinospel. Det förekommer även lotterier och vadhållning.

Sedan spellicensen infördes vid årsskiftet har ett 80-tal spelbolag beviljats licens. Ytterligare ett antal ansökningar behandlas just nu. Men utöver det så uppskattar Spelinspektionen att ett 20-tal spelbolag har verksamhet i Sverige utan tillstånd.

De illegala spelbolagen är huvudsakligen utländska och är registrerade på Curaçao och Malta. En handfull av spelbolagen var verksamma i Sverige redan innan den nya spellagen infördes. Nu ser det ut som om antalet illegala spelbolag ökar i Sverige, säger Tobias Oskarsson på Spelinspektionen.

– Vi får tips om fler och fler bolag, så vi kan anta att de ökar i antal.

Spelinspektionen har ännu inte polisanmält de misstänkta illegala bolagen. Den avvaktar för att se om bolagen trots allt kommer att söka licens.

Myndigheten ser nu över hur den kan använda sig av den nya spellagen för att få de illegala spelbolagen lagförda.

– Vi har en bra samverkan med både polis och åklagare. Sedan har vi också nya verktyg i den nya spellagen som innebär att vi kan sätta varningsmeddelanden på hemsidorna till de bolag som agerar olicensierat i Sverige. Vi kan också utföra betalningsblockering mot bolag, säger Tobias Oskarsson, handläggare på Spelinspektionen.