Ursprungsbefolkning

Tusentals kvinnor utsatta för folkmord i Kanada

0:54 min

Försvunna eller mördade kvinnor ur Kanadas ursprungsbefolkning är offer för ett folkmord, konstaterar en nationell utredning. Över 4 000 kvinnor tros ha drabbats de senaste 50 åren och nu kräver utredarna att regeringen agerar.

Public servicekanalen CBC har tagit del av en nationell utredning av den kanadensiska ursprungsbefolkningens utsatthet. Officiellt släpps rapporten, med titeln "Återta makten och platsen", inte förrän den 3 juni.

Slutsatsen är att ursprungsbefolkningens kvinnor blivit offer för ett folkmord orsakat av både "statens agerande och brist på handling som bottnar i kolonialismen och dess idéer". Utredningen påminner om den sanningskommission om sexuella övergrepp på religiösa internatskolor som slutfördes för fyra år sedan. Det som flickor från ursprungsbefolkningen utsattes för där beskrevs då som ett kulturellt folkmord.

Arbetet med utredningen har pågått i två och ett halvt år och över 2 300 personer har deltagit i de möten som utredarna anordnat. Förhoppningen är att resultatet ska leda till handling. Bland förslagen på förändringar finns en översyn av hur rättssystemet dömer personer ur ursprungsbefolkningen samt en uppmaning till kanadensare att fördöma och agera mot våld och diskriminering.

Utredningen visar att majoritetssamhällets behandling av Kanadas urinvånare alltjämt är en fråga i den politiska debatten. Den nuvarande premiärministern Justin Trudeau har vid flera tillfällen pratat om den skam som landet känner över diskrimineringen av ursprungsbefolkningen och har sagt att hans mål är att nå försoning.

Samtidigt har hans vilja att förbättra relationerna med landets minoritetsbefolkning ifrågasatts. Senast när hans veteranminister Jody Wilson-Raybould, som tillhör ursprungsbefolkningen, lämnade regeringen i februari efter uppgifter om att Trudeau uppmanat henne att avsluta en brottsutredning.

Innan dess var Raybould den första urinvånaren som blivit utnämnd till justitieminister, en post hon fick lämna efter att Trudeau ombildade regeringen i början av året. Jurister och andra som företräder ursprungsbefolkningens intresse har tolkat det som ett sätt att peta ned deras frågor på dagordningen.