Långlyssning

Emilie Pilthammar om gruppsexbilden: Dåligt omdöme

7:02 min

Efter bilden med gruppsexskämtet vill Moderaterna att avgående kommunpolitikern Emilie Pilthammar helt ska lämna partiet.

– De vill utesluta mig. Men jag har redan lämnat partiet, säger hon till Ekot.

I Sölvesborg har en lokal skandal lett till rubriker över hela landet, efter att tre kommunpolitiker från Moderaterna och Sverigedemokraterna lagt ut en bild i sociala medier där de anspelar på gruppsex. Olämpligt, tycker kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD).

– Framförallt så uttryckte de ett tveksamt resonemang kring sexuella trakasserier, säger hon.

Alla tre inblandade fick avgå, och en av anledningarna till att det blev så uppmärksammat är att i Sölvesborg har Moderaterna gått i koalition och styr tillsammans med SD, KD och ett lokalt parti.

Efter att Emilie Pilthammar lämnat posten i kommunen har Moderaterna i Sölvesborg skrivit till henne och bett henne gå ur partiet.

– Men jag har redan gått ut som medlem. Det är ju svårt att gå ut om man inte är medlem. De vill utesluta mig, säger hon till Ekot.

I brevet skriver Moderaterna att Pilthammar visat dåligt omdöme.

– Det kan jag inte säga något emot. Det tycker jag också. Jag hade ju inte gjort om det, men saker och ting är som de är.

Emilie Pilthammar har varit medlem i Moderaterna i över 20 år. En vecka efter skandalen briserade säger hon att det känns “rätt skönt” att ha lämnat politiken.

– Väldigt lugnt. Jag är ledig, säger Emilie Pilthammar, tidigare politiker för Moderaterna, till Ekot.

Hör hela reportaget i klippet