FÖRSTUDIE PRESENTERAS

Frösön kan bli testplats för drönare och elflyg

1:40 min

Luftrummet mellan Røros i Norge och Åre-Östersunds flygplats på Frösön utreds för test av elflyg. Nu i veckan presenteras en förstudie.

Förutom test av elflygplan och obemannade flygfarkoster, så kallade drönare, är det även tänkt att olika system för flygtrafikledning ska testas, med bas på Frösön.

Tanken är att området ska kunna bli ett testområde för kommande flyg- och drönarmodeller, dessutom ska aspekter som hur ett elplan ska laddas på bästa sätt tas med.

– Det är även för luftrumskontroll och för att kunna utveckla laddinfrastruktur, grön el, marktjänster och kompetens - alla de förutsättningarna finns väldigt utvecklade i den här regionen, säger Hans Dunder, som är pilot och projektledare för förstudien om tester av elflyg och drönare i luftkorridoren.

Hans Dunder tror att elflyg ska kunna anpassas för framtida pendlare.

– Det man ser framför sig är en eldriven buss med vingar som är klimatsmart och kostnadseffektiv, och där man mer än halverar tiden som det tar att ta sig fram på marken, säger Hans Dunder, som uppskattar flygtiden mellan till exempel Östersund och Strömsund eller Sveg, som mindre än 30 minuter.

Bakom förstudien, som får stöd av Interreg, står Östersunds, Trondheims och Røros kommuner samt Rørosregionen Næringshage, Region Jämtland Härjedalen och Länsstyrelsen i Jämtland. Även Swedavia och norska motsvarigheten Avinor samt företag inom flygindustrin medverkar.