Senaste incidenten

Åtta bergsbestigare försvunna i Himalaya

1:39 min

Sju bergsklättrare och deras guide är försvunna i den indiska delen av bergskedjan Himalaya sedan en vecka.

Det är den senaste incidenten under årets klättersäsong i Himalaya.

De sju bergsbestigarna ingår i en expedition som skulle bestiga ett av Indiens högsta berg Nanda Devi East i den indiska delen av Himalaya. Det är oklart om de försvann under uppstigning eller nedstigning, inte heller vet man orsaken till deras försvinnande.

Årets klättersäsong på Mount Everest är den dödligaste på fyra år, den är också den säsong när fler människor än någonsin har försökt bestiga toppen. Alla vill upp på toppen och när vädret gör det möjligt att bestiga Everest beger sig alla iväg samtidigt och det har skapat timslånga köer till toppen. Den senaste tiden har bilder publicerats där hundratals klättrare står i kö för att nå toppen.

Nu höjs röster att det är för enkelt att få bestiga Mount Everest, något som klätterguiden Pasang Tenzing berättar för nyhetskanalen CNN.

Pasang Tenzing vittnat om bristande erfarenhet hos många klättrare, som i kombination med att allt fler antar utmaningen att nå toppen bäddar för olyckor.

De nepalesiska myndigheterna har fått skarp kritik för att inte ha tillräckligt hårda kontroller på vilka som får bestiga bergen i landet.

Kritiken tillbakavisas av Nepals turistminister som tidigare i veckan sa att man inför nästa säsong kommer införa en obligatorisk medicinsk kontroll av alla klättrare i Everest basläger innan de tillåts att fortsätta upp mot toppen. Man kommer också kräva att alla klättrare ska ha genomfört en kurs i avancerad klättring innan man får tillstånd att försöka bestiga berget.

I morgon kommer man fortsätta sökanden efter de bergsbestigare som nu är försvunna i Indien.