PANETTA

Tidigare försvarsministern varnar för krig mellan USA och Iran

2:16 min

Under de senaste månaderna har spänningarna mellan Iran och USA ökat markant. I USA varnar många analytiker för riskerna och vissa pratar om en militär konflikt.

Vår korrespondent har träffat den tidigare CIA-chefen och försvarsministern Leon Panetta för en exklusiv intervju med Sveriges Radio.

– När det inte finns någon dialog, och när kommunikationen mest handlar om att länderna spänner sina muskler, ja det brukar vara ett perfekt recept för en upptrappad konflikt, säger Leon Panetta.

Panetta var CIA-chef och därefter försvarsministern i Obamaadministrationen. Nu driver han en skola i Kalifornien som bland annat inriktar sig på statsvetenskap och internationella relationer.

Han tvekar inte att använda ordet ”krig” när han pratar om riskerna med de ökade spänningarna mellan USA och Iran.

USA har under de senaste veckorna meddelat att man kommer öka sin militära närvaro i regionen och Trumpadministrationen har anklagat Iran för att ha planerat ett angrepp på amerikanska styrkor i grannlandet Irak.

– I det här läget kan felkalkyleringar och misstag mycket väl resultera i en militär konflikt och krig, säger Panetta.

För lite mer än ett år sedan beslöt Donald Trump att USA skulle dra sig ur avtalet om Irans kärntekniska program. Trump kritiserade då uppgörelsen för att vara alldeles för tandlös.

Sedan dess har USA riktat sanktioner mot Iran som kraftigt påverkat landets ekonomi genom minskade exporter och att värdet på den iranska valutan fallit.

Leon Panetta tror inte att USA kommer att kunna tvinga Iran till förhandlingsbordet genom den här strategin, man kommer snarare ge mer makt åt de krafter i Iran som anser att man inte bör förhandla med USA överhuvudtaget.

– USA måste samarbeta med sina allierade, bland annat i Europa, för att få igång en dialog med Iran igen, säger Leon Panetta. Det finns förtroende mellan Iran och våra allierade, problemet är att det inte finns något förtroende mellan USA och Iran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista