Bompengar

Vägavgifter kan hota Norges regering

1:45 min

I Norge har vägavgifter blivit en allt hetare debattfråga. Nu finns tecken på att de så kallade bompengarna även kan hota regeringssamarbetet.

Många norska vägbyggen delfinansieras direkt av bilisterna genom bompengar. Fast inför höstens kommunval kokar det kring vägavgifterna i Norge.

I storstaden Bergen har ett parti mot bompengar snabbt växt till största parti med stöd av var fjärde väljare, enligt en smått sensationell opinionsundersökning härom veckan.

Samtidigt tappar det parti som traditionellt har varit emot vägavgifter: Fremskrittspartiet, Frp. I partiet finns nu många som kräver att Frp snabbt får bättre genomslag för sin bompengs-politik i regeringen.

Frp har aldrig varit närmare att hoppa av Erna Solbergs regering sedan Frp gick in i regeringen 2013, uppger källor för norska radion NRK.

På onsdag har partiet ett extrainkallat landsstyre-möte där frågan kommer diskuteras. Både namngivna och anonyma Frp-politiker uttrycker för NRK att partiledaren Siv Jensen före mötet på onsdag behöver ha nått någon slags förhandlingsframgång inom regeringen om vägavgifterna.

Detta kan ses som en del av ett politiskt spel inför kommunvalet i september. Det är ännu oklart exakt hur mycket verkligt hot som ligger bakom Frp-utspelen om att eventuellt lämna norska regeringen, som idag består av fyra borgerliga partier.

För en månad sedan röstade Frp:s landsmöte för ett radikalt bompengs-förslag, trots en varning från partiledningen. Den tidigare partiledaren Carl I Hagen låg bakom idén att plocka ut extra pengar från norska statens väldiga oljefond för att kunna stänga avgiftsstationerna vid norska vägar. Detta beräknas kosta runt 100 miljarder norska kronor att genomföra, och det bedöms som lite troligt att Frp lyckas driva igenom det här förslaget i norska Stortinget.