Stärkt ekonomi men minskade rättigheter i Vietnam

2:08 min

Succé är en bra beskrivning av den ekonomiska utvecklingen i Vietnam och som nu lockar allt fler svenska företag att etablera sig där. Samtidigt grips och fängslas allt fler oliktänkande i den kommunistiska enpartistaten.

– Många unga grips och det är inte bra, säger professor Pham Duy Nghia, som är i Sverige för seminarier i samband med en stor Vietnamesiska delegations besök i Sverige.

Fram till för ett par år sedan fanns det tecken på att Vietnam var på väg att släppa på kontrollen och tillåta en mer öppenhet, säger Vietnamexperten docent Jonathan London.

– Partiet har på ett demonstrativt sätt visat om vems regler det är som ska gälla och lutar sig allt mer mot Kinas ideologi och därmed har också gripanden av aktivister ökat, säger Jonathan London.

En stor handelsdelegation var nyligen i Vietnam, och i veckan var Vietnameserna på besök i Stockholm och många stor svenska företag vill investera stort i Vietnam.

Arbetare i landet får inte organisera sig. Men arbetare har de senaste åren ändå fått igenom fler rättigheter anser Jonathan London.

Myndigheter har blivit mindre övervakande när det gäller arbetsrätt och arbetarna har på ett mer informellt sätt fått till bättre villkor, men utan att organisera sig.

På det området skulle de utländska företagen som nu etablerar sig trycka på för mer förändringar och få till avtal. Men också se till att dessa efterlevs. Det brukar vara där det brister, säger han.

Professor Pham Duy Nghia säger att antalet superrika i landet ökar och att gapet mellan fattig och rik vidgas allt mer. Det skapar spänningar och är något som regeringen måste göra något åt.

– Men hur de kommer att lyckas med det är en annan historia, säger han.