Assange häktas inte för våldtäkt

1:38 min

Begäran om att häkta Wikileaksgrundaren Julian Assange misstänkt för våldtäkt avslås, meddelade Uppsala tingsrätt idag. Men våldtäktsmisstankarna kvarstår.

Efter en ovanligt lång häktningsförhandling beslutade idag Uppsala tingsrätt att inte häkta Julian Assange.

Assange är dock fortfarande på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. Men enligt tingsrätten är det inte proportionerligt att häkta Assange eftersom den så kallade europeiska utredningsordern gör det möjligt att förhöra honom i Storbritannien där han nu sitter frihetsberövad.

Vice överåklagare Eva-Marie Persson säger att hon kommer att återkomma med besked om huruvida domen kommer att överklagas eller inte. Advokat Elisabeth Massi Fritz som företräder kvinnan som anmält Assange för våldtäkt, skriver till TT att hon tycker att tingsrättens beslut är fel och att det borde överklagas.

Assange advokat Per E Samuelsson hävdar att det är för tidigt att häkta honom, eftersom det är oklart om rättegången skulle bli av eftersom fallet lagts ner två gånger tidigare.

– Om det läggs ner en tredje gång, och man plockar hit honom redan nu så kommer han att ha suttit i Sverige helt i onödan. Så ta hit honom först om det blir ett åtal.

Ove Bring, professor emeritus i folkrätt vid Stockholms universitet, menar att tingsrättens beslut kan föra Assange närmare ett eventuellt utlämnade till USA.

Den svenska utredningen som gäller våldtäkt är nu mindre betydande. Någon europeisk arresteringsorder är det inte tal om för närvarande. Det gör att för Storbritannien så är det här nu en fråga främst i förhållande till USA, och inte i förhållande till Sverige, säger han och fortsätter:

– Från att våldtäktsfrågan har varit aktuell så blir nu spionerifrågan och de 17 punkterna som har väckts för åtal i USA viktiga. Här är det en fråga om utlämning till USA, i stället för utlämning till Sverige.

Förundersökningen mot Assange gällande våldtäkt öppnades igen efter att brittisk polis grep honom i april på Ecuadors Ambassad i London.

Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin frånvaro. Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Svenska åklagare hade i flera år ambitionen att Assange skulle höras i Sverige. I mars 2015 meddelade överåklagare Marianne Ny att hon ville förhöra honom i London. Detta sedan hon hade kritiserats av Svea hovrätt hösten 2014 för att inte leva upp till skyldigheten att driva förundersökningen framåt.

De misstänkta brotten mot en av kvinnorna — olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande — preskriberades i augusti 2015.

Den fjärde brottsrubriceringen — misstänkt våldtäkt — skulle ha preskriberats i augusti 2020 men den 19 maj 2017 beslutade överåklagare Marianne Ny att lägga ner förundersökningen och häva häktningen av Assange.

Den utredningen har nu öppnats efter att brittisk polis kunnat gripa Julian Assange och förhandlingar i målet inleds alltså i dag i Uppsala tingsrätt.