Kriminella nätverk i Stockholm har kopplingar i flera städer

1:07 min

De flesta skjutningar sker i storstäderna – men de kriminella nätverken rör sig över stora geografiska områden och med kopplingar i olika städer. Det menar polisens expert på gängkriminalitet, Gunnar Appelgren.

Zooma in på kartan för att se var skjutningarna i år ägt rum. Källa: Polisen.


Enligt polisen har drygt 100 skjutningar ägt rum i Sverige i år. 20 personer har dött, och minst 30 skadats. Och det är Stockholmsregionen som hittills i år drabbats hårdast.

Men det dödliga våldet med skjutvapen har fått fäste på orter bortanför storstadsregionerna och de kriminella nätverken rör sig över större områden.

– Det finns en triangel som varit stark mellan Stockholm, Eskilstuna och Västerås. Den finns kvar. Men vi ser också kriminella kopplingar ner mot Göteborg och Malmö förstås, säger Gunnar Appelgren, poliskommissarie i region Stockholm som arbetat mycket med gängkriminalitet.

I Eskilstuna har flera skjutningar ägt rum de senaste åren, med tre dödsskjutningar så sent som i höstas. Enligt Lars Franzell, chef på polisens enhet för grova brott i Eskilstuna, handlar det om uppgörelser mellan kriminella grupperingar och grupper som gör affärer i Mälardalen.

Även Christoffer Boman, lokalpolisområdeschef i Rinkeby, ser nya kontaktytor mellan de kriminella nätverken.

– Vi ser ett rörelsemönster som även går mot Västerås, Örebro, Uppsala. Där kan det handla om att stärka ekonomiskt utbyte eller allianser inom konflikter.