Lättläst

Ny lättläst bok om att odla

2:50 min

Nu finns en ny lättläst bok om att odla. Boken heter "Odla i Sverige". Den är skriven av Bella Linde med bilder av fotografen Lena Granefelt.

Klartext frågade författaren Bella Linde varför hon ville skriva just en lättläst odlingsbok: 
– Jag tycker att det är viktigt att man kan odla sin egen mat, för då bestämmer man ju själv vad man vill äta och man får ekologiska och närodlade grönsaker med mycket näring. Och det är ju en fråga om demokrati att även de som har lite svårt att läsa omständliga texter får möjlighet att lära sig odla, säger Bella Linde.

Odla på gruppbostad

Och det går att det att odla också om man bor tillsammans med andra på till exempel ett gruppboende:
– Det är ju väldigt bra om man tillsammans kommer överens om vad man ska odla och man får göra upp ett schema för hur odlingen ska skötas, för det är ju lite arbete med odling.

Utomhus eller inne i kruka

– Om boendet har en liten trädgård så kan man ju anlägga en liten köksträdgård av pallkragar till exempel. Annars så kan man ju odla i krukor på balkong eller till och med inomhus. 
Vad kan man odla då?
– Inomhus i krukor kan man odla sallad, basilika tomat och gurka till exempel. Man ska tänka på att om man odlar inomhus så måste man se till att krukorna står nära fönster, så att de får mycket mycket ljus, i söderläge ska det vara också, säger Bella Linde

Odlingen ger mer än grönsaker

– Det ger så jättemycket mer. Man blir glad, man får vara utomhus och röra sig och det gör att man mår bra och att man håller sig frisk. Man odlar ekologiskt, man behöver inte köpa grönsaker som har transporterats långt och kanske har odlats med bekämpningsmedel, så man blir frisk glad och får gott miljösamvete, plus sina grönsaker.
Hur känns det när man äter något som man har odlat själv, är det någon skillnad?
– Dels tycker jag att det smakar mycket bättre än när det är industriodlat. En tomat som man har odlat själv, när den har mognat i solen och man tar ett bett i den nästan som på ett äpple, det är alldeles fantastiskt, för det smakar tomat på riktigt. Det är underbart att äta sin egenodlade mat, säger författaren Bella Linde.