19 ministrar i den nya regeringen

Det här vill Finlands nya regering jobba för

1:51 min

I Finland är regeringsförhandlingarna klara; devisen för den nya regeringen är att Finland ska bli ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart samhälle.

Regeringssonderaren Antti Rinne från Socialdemokraterna önskade journalister och åhörare välkomna till det nya centrumbiblioteket Ode i Helsingfors. Dit åkte han spårvagn med de andra partiledarna som han har fört förhandlingar med i flera veckor.

I Ode presenterades det nya regeringsprogrammet och där står det bland annat att hörnstenarna i en hållbar ekonomi är ekologiskt och socialt hållbar tillväxt. Redan tidigare har det stått klart att en regering under ledning av Rinne har nått konsensus om att öka statens utgifter med 1,2 miljarder Euro. En annan plan är att sysselsättningsgraden i Finland ska uppnå 75 procent.

Genom bland annat olika punktskatter ska skatteintäkterna öka med cirka 730 miljoner Euro.

Klimatmålen är högt ställda: Finland ska enligt den nya regeringen sträva efter att bli världens första fossilfria välfärdssamhälle och förlusten av biologisk mångfald ska stoppas.

När det gäller utrikes- och säkerhetspolitik är linjen tydlig gällande Sverige: "Ett fördjupat försvarssamarbete mellan militärt alliansfria Finland och Sverige ger särskilda möjligheter att stärka våra länders försvar" står det i regeringsprogrammet.

Förutom Socialdemokraterna ingår Centern, De gröna, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet i den nya regeringen. Den nya regeringen ska bestå av 19 ministrar och de har ingen tid att förlora: den förra regeringen som leddes av Centern avgick i början av mars med fem veckor kvar till valet. Den 1 juli blir Finland EU:s ordförandeland.