Möte i Sverige idag om IS-tribunal

2:12 min

Regeringen vill inrätta en internationell domstol, där misstänkta IS-terrorister som har stridit i Syrien och Irak ska ställas till svars. Just nu pågår ett expertmöte i Stockholm, där frågan diskuteras.

Det finns problem längs vägen, men Sverige är djupt engagerat i att få till stånd en tribunal, säger inrikesminister Mikael Damberg.

– Det handlar ytterst om ansvarsutkrävande. IS är den värsta mördarsekten som vi har upplevt, i alla fall i min politiska historia, och då är det viktigt att världen inte bara vänder blad och tittar framåt, utan faktiskt ser till att offren får upprättelse och att de skyldiga döms, säger Mikael Damberg.

Du säger att det är komplicerat att få till en sådan här tribunal. Är det överhuvudtaget möjligt?

– Jag är fortfarande övertygad om att det är möjligt att göra, men det är inte enkelt. Men vi ser ett växande politiskt intresse att åstadkomma detta, och jag är stolt över att Sverige är ett av de länder som driver den här frågan.

Den IS-tribunal - eller internationella mekanism - som diskuteras har jämförts med krigsförbrytartribunalerna som sattes upp efter kriget på Balkan och folkmordet i Rwanda.

Vid dagens möte i Stockholm deltar experter från 11 EU-länder, däribland Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

Bland annat har man tagit fram en tidsplan framåt, säger inrikesminister Mikael Damberg. På fredag - i anslutning till ett EU-möte i Luxemburg - ska han ge en rapport till sina ministerkollegor. Och efter sommaren bjuder Nederländerna in till en ministerkonferens i FN:s generalförsamling för att diskutera frågan om en tribunal.

– Vi kommer att ha kontakter med länder i regionen för att fördjupa vår kunskap om deras inställning och möjligheter framåt, säger Mikael Damberg.

Den finns ju en del frågetecken om den här tribunalen. Var ska den placeras?

– Jag tror inte att vi ska börja med att definiera exakt en svensk modell, men den svenska regeringens position är att men vi ser fördelar med att ha en internationell tribunal i regionen. Det blir en närhet till bevisning, till vittnen, som också leder till att fler personer döms, tror vi, för de brott som har begåtts.