Handelskrig Kina-USA

Kina varnar studenter som vill studera i USA

1:39 min

Kinesiska studenter och forskare varnas för att söka sig till USA. Detta medan handelskriget medan de båda länderna trappas upp.

Kinas utbildningsdepartement har utfärdat en varning till studenter och forskare som planerar att studera eller forska i USA. Anledningen sägs vara att kinesiska studenter fått problem med viseringar i USA.

Studenterna varnas för att de kan få svårt att fullfölja sina utbildningar.

Sedan förra året har USA begränsat visumen till ett år, i stället för fem, för kineser som studerar inom tekniska områden som bedöms som känsliga för industrispionage, såsom flygteknik och robotik.

Kina och USA ligger i en djup handelskonflikt med varandra, sedan förhandlingar bröt samman i början av maj.

I modern tid har USA varit den överlägset vanligaste destinationen för kinesiska utlandsstudenter och över 360 000 kineser studerar i USA just nu.

Om Kinas myndigheter skulle få ett större antal studenter att välja att inte resa till USA kan det få stora konsekvenser för den amerikanska utbildningsmarknaden, där många skolor och universitet är beroende av studieavgifter från Kina.

Inom högskolevärlden i USA har röster höjts som varnar för att president Donald Trumps kampanj mot kinesiskt industrispionage kan påverka amerikansk forskning och utbildning negativt om den leder till att personer från Kina inte längre vågar satsa på en framtid i USA.