Till ICC i Haag

EU-ledarna anmäls för brott mot mänskligheten

2:02 min

EU och dess medlemsstaters stats- och regeringschefer borde åtalas för brott mot mänskligheten för sin migrationspolitik kring Medelhavet och Libyen.

Det anser en grupp advokater, som har anmält EU-ledarna till Internationella Brottmålsdomstolen ICC i Haag.

40 000 flyktingar och migranter har under åren 2016 - 2018 stoppats på Medelhavet och förts tillbaka till Libyen och interneringsläger, där det begås allvarliga övergrepp, skriver två franska advokater som leder gruppen bakom den 244 sidor långa anmälan till Internationella Brottmålsdomstolen, ICC, i Haag.

"EU och medlemsländerna har medvetet infört mycket välkoordinerade gränskontrolloperationer till havs, fullt medvetna om insatsernas dödliga konsekvenser", står det till exempel i punkt 15 i inlagan till domstolen.

I punkt 16 står det att Tysklands förbundskansler Angela Merkel fick ett telegram från sin ambassad i Niger den 17 januari 2017. I meddelandet beskrevs de låsta lägren i Libyen som platser där avrättningar, tortyr, våldtäkter och utpressning är vardagsmat. Allvarliga brott mot mänskliga rättigheter och förhållanden som i koncentrationsläger, var andra formuleringar i telegrammet.

Tusentals människor har drunknat under de senaste åren. När EU:s avskräckningspolitik på Medelhavet inte fick stopp på flyktingbåtarna blev nästa steg att stärka den libyska kustbevakningen för att få de att föra tillbaka flyktingarna och migranterna, men advokaterna anser sig ha vittnen och bevis för att personer i kustbevakningen ingår i smuggelnätverken och de vill att ICC ska gräva fram beslut och dokument i Europas huvudstäder för att kunna väcka åtal.

EU:s migrationspolitiska talesperson Natasha Bertaud avvisade anmälan igår.

– Jag anser att EU:s meritlista talar för sig själv. Att rädda liv har varit EU:s högsta prioritering, sa hon.

FN:s säkerhetsråd har tidigare bett ICC att granska övergrepp i Libyen, men hur denna anmälan kommer att hanteras är oklart.