Himmelska fridens torg

Pansarvagn i Stockholm på årsdagen för massakern

2:16 min

30-års minnet av massakern i Kina efter demokratirörelsen 1989 präglas av kommunistpartiets censur och propaganda som också sträcker sig utanför Kinas gränser.

På hörnet Tegnérgatan/Sveavägen i Stockholm står en inhyrd pansarvagn. Avsikten är att uppmärksamma 30-års minnet av demokratirörelsen som krossades då det kinesiska kommunistpartiets befrielsearmé gick in i Peking tidigt den 4 juni 1989. Men en av personerna bakom installationen vågar inte uppge sitt namn, av oro för repressalier från den kinesiska ambassaden i Sverige.

Censuren har länge varit hård i Kina kring årsdagarna av massakern i Peking. Men i takt med Kinas ökade ekonomiska inflytande väcks frågor om hur långt partiet är berett att gå för att också nå ut med sin propaganda utanför Kina.

Folkrockaren Li Zhi vars låt ”Torget” handlar om krossandet av demokratirörelsen, tvingades av kulturmyndigheten i Sichuan att ställa in en turné och försvann innan den viktiga årsdagen i år. Men hans låt ”Torget” saknas också från albumet den tillhör när man söker i Apple Music och Spotify i Sverige.

Några dagar innan årsdagen blockerades många kinesiska oppositionella konton på Twitter under en tid. Twitter förklarade händelsen vagt som ett misstag som begåtts i jakten på konton som missbrukar företagets egen uppförandekod, medan aktivister frågade om företaget utsatts för en attack planerad från Kina.

Redan igår kväll inleddes en fastedag bland vissa oppositionella kineser som i tysthet markerar årsdagarna efter massakern. Och från USA:s utrikesminister Mike Pompeo kom ett mycket skarpt fördömande av massakern och Kinas läger i Xinjiang.

Men samtidigt i Stockholm inledde den kinesiska ambassaden en lyckad PR-kampanj för en så kallad svensk ”Kinaturismvecka”. Det gjorde att svenskkineser vaknade i dag till nyheten på den kinesiska meddelandetjänsten Wechat om att det svenska kulturdepartementets chef för medier och demokrati, Tomas Lindman, åt sesamkakor och höll tal tillsammans med den kinesiska ambassadören på det kinesiska kulturhuset i Stockholm.

Precis som om 30-års minnet av händelserna vid Himmelska fridens torg bleknat så mycket som kommunistpartiet hoppas.