Var tredje elev äter inte ordinarie skolmat – upp till 140 specialrätter varje dag

4:38 min

Många elever äter inte längre den ordinarie skolmaten som köken serverar. Det handlar om allt från rena allergier till etiska eller religiösa övertygelser som kräver specialanpassad kost.

En av tre elever i Ronneby kommun äter specialanpassad kost, det kan dels vara kost som utesluter vissa livsmedel på grund av allergiska skäl, så som fisk, ägg eller nötter, men det kan även handla om etiska eller religiösa övertygelser.

– Det är 6 procent som behöver medicinsk specialkost och 26 procent som äter en anpassad kost, säger Elena Johansson som är kostchef i Ronneby kommun.

Det kan vara så att man riskerar att tappa respekt för födoämnesallergi om det blir allt för vanligt.

För ett par år sedan genomfördes en studie i norra Sverige där 26 procent av tolvåringarna uppgav att de hade allergi, men när det sedan följdes upp visade det sig att bara 0.6 procent faktiskt var allergiska.

– Som allergolog så värnar jag om de svårt allergiska barnen och ungdomarna och de är väldigt få. Det kan vara så att man riskerar att tappa respekt för födoämnesallergi om det blir allt för vanligt, säger Sofia Hellerfelt som är barnläkare och barn- och ungdomsallergolog.

Upp till 140 varianter av dagens rätt kan lagas till för eleverna i Ronneby.

– Det är laktosfria koster, sen är det mjölkfria, glutenfria, gluten minus mjölk, gluten minus laktos, mjölk och gluten minus fläsk, säger Benny Andersson som jobbar med att laga till specialkosten på Knut Hahnskolan.