Extremismkopplingar på Sis-boende

Terrorforskaren: Det är helt obegripligt

1:44 min

Flera män med nära kopplingar till salafistiska extremismmiljöer har jobbat med utsatta ungdomar i yngre tonåren.

– De har en tydlig missionerande, religiös och salafistisk inriktning. Vissa har också varit med och rekryterat till extremism. Då tycker jag att det är direkt olämpligt att de har kontakt med ungdomar som har psykosociala problem säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

Det statliga SIS-boendet i Västsverige tar emot pojkar i skolåldern med psykosocial problematik, kriminalitet och missbruk enligt deras egen hemsida.

Bilder och aktiviteter på Facebook som Ekot tagit del av visar hyllningar till IS från männen som jobbat på boendet och de har nära kopplingar till den Da´wa rörelse som finns i Sverige som handlar om att rekrytera unga personer till att göra jihad.

En rapport från Försvarshögskolan beskriver männens engagemang i Sveriges Förenade Muslimer, en organisation som rapporten beskriver har samlat både salafistiska predikanter och våldsbejakande individer. En beskrivning SFM själva dock tar avstånd ifrån.

En av männen har i Sverige företrätt den tyska organisation DWR som förbjöds i Tyskland efter att 140 medlemmar rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till IS. Han har också nekats att bli väktare för att han ansågs som säkerhetsrisk.

– Det är för mig helt obegripligt, i ett fall har personen ansökt om att bli väktare men nekades av Länsstyrelsen på grund av att han inte ansågs lämplig och rekorderlig. Det brister väldigt mycket i bakgrundskontrollen av personerna säger Magnus Ranstorp terrorforskare vid Försvarshögskolan.

På Statens institutionsstyrelse, SIS, beklagar man det som hänt och pekar på att man gjort rutinmässiga kontroller men tjänsterna inte är säkerthetsklassade vilket innebär att man inte har tillgång till Säpos register.

– Det ska inte vara så naturligtvis, men det är väldigt svårt att upptäcka eftersom personerna inte har pratar om det här - det är väldigt små tecken som vi måste upptäcka och se säger Stefan Hell Fröding, pressansvarig vid SIS.

SIS har nu skärpt kraven på eftergymnasial utbildning för att få anställning och personerna med visstidsanställning har fått sluta.

– Uppenbart har det varit en brist men vi har agerat och personerna jobbar inte längre kvar, säger Stefan Hell Fröding.