Lång valrörelse

Danmark går till val

2:25 min

Klimat, invandring, välfärd och regeringsfrågan har varit dominerande ämnen under valrörelsen.

– Det har varit en lång valrörelse inte mist för att det också varit ett Europaparlamentsval och det ska faktisk bli skönt att den snart är över säger Köpenhamnaren Emil Jensen.

Statsministern och ledaren för det stora borgerliga partiet Venstre Lars Lökke Rasmussen släppte en bomb i valrörelsen i samband med en intervju med danska TV2 när han sa att han nu satsar främst på att försöka bilda en mittenregering, inte en borgerlig. På så vis kan man hålla partierna längst ut på kanterna utan inflytande resonerar han.

Hans utspel kritiseras av de övriga borgerliga partiledarna och inte heller Socialdemokraternas Mette Frederiksen välkomnar inviten.

– Vi vill fortsatt satsa på att bilda en Socialdemokratisk minoritetsregering, säger Frederiksen.

Det röda blocket, med Socialdemokraterna i spetsen har länge haft ett ganska stort försprång i opinionen och även de sista mätningarna visar på en röd seger. Men även om Mette Frederiksen ser ut att få chansen att försöka bilda regering så väntar tuffa förhandlingar.

Partierna som väntas bära henne till makten ställer hårda krav på inflytande, krav som Socialdemokraterna i alla fall på vissa områden inte velat infria.

Nycklarna till statsministerkontoret kan, om det nu blir en röd seger, bli dyra. Men de får inte kosta vad som helst säger Socialdemokraternas partisekreterare Nicolai Wammen.

– Vi kommer inte kompromissa vad gäller invandringspolitiken, den ska fortsätta vara restriktiv säger Nicolai Wammen.