SD tar över i Svalöv – L kritiskt

1:46 min

Liberalernas partiledning kritiserar sina lokala partiföreträdare för att ge sitt stöd till att Sverigedemokraterna tar över styret i Svalöv tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna.

”Liberalerna ska inte på något sätt medverka till att Sverigedemokraterna får inflytande över samhällsutvecklingen. Den politiska situationen i Svalöv är förvisso komplicerad, men det är absolut ingen ursäkt för att medverka till att Sverigedemokraterna får politisk makt. Det Liberalerna har bidragit till i Svalöv är fel och djupt beklagligt.”

Det skriver Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm i ett meddelande till Ekot efter beskedet i förmiddags att Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna meddelade att de bildar styre i Svalöv, med Sverigedemokraterna på ordförandeposten.

Liberalerna kommer att stödja de styrande partiernas budgetar men också få inflytande över vilka prioriteringar som görs under mandatperioden, säger Liberalernas ordförande i Svalöv, kommunalrådet Torbjörn Ekelund, som försvarar partiets agerande med att det rått politiskt kaos i kommunen efter att allianssamarbetet sprack tidigare i våras

– Vi har inte så många alternativ kvar för att styra Svalövs kommun. Det är någon form av politisk nödvärnssituation, säger Torbjörn Ekelund, L.
 
Torkild Strandberg, som är ordförande för Liberalerna i Skåne säger att han förstår partiledningens kritik men även den linje som partivännerna i Svalöv valt

– Jag tror att man får ha en stor förståelse för att situationen politiskt i Sveriges kommuner skiljer sig väldigt mycket åt. Min bedömning är att den tendensen kommer att öka under kommande år.

Enligt Torkild Strandberg är det här en konsekvens av att Centerpartiet lämnade alliansstyret i kommunen. Men Centerns partisekreteraren Michael Arthursson säger att det berodde på att de övriga partierna ville samtala med Sverigedemokraterna. De borgerliga partierna går åt helt fel håll, säger han:

– Vi kommer att markera för företrädarna för de andra partierna att vi tycker att det här är fel väg att gå.
 
En som är nöjd idag är Sverigedemokraten Teddy Nilsson som blir ny ordförande i Svalövs kommunstyrelse:

– Vi har lovat Liberalerna att vi kommer att verka för ett stabilt styre som kommer att vara inlyssnande under den fortsatta mandatperioden.