Försvunnen svensk

"Sverige måste ställa krav på Etiopiens regering"

2:41 min

Det har nu gått ett år sedan en svensk medborgare försvann i Etiopien. Fortfarande har svenska myndigheter inte fått något besked om vad som hänt med den nu 39-årige mannen.

Utrikesdepartementets presschef Patric Nilsson säger att Sverige nu har tagit upp ärendet på hög politisk nivå.

– De här kontakterna som vi har, de har varit kontinuerliga för att vi ska kunna få svar. Då handlar det många gånger om att man tar upp dem på de sätten som vi tror kan vara fruktbara, på de sätten som vi kan. Och även i det här fallet så har vi gjort det med etiopiska företrädare och även på hög nivå, säger Patric Nilsson.

Den 39-årige mannen är född i Eritrea, men har i dag enbart svenskt medborgarskap. Innan försvinnandet bodde han utanför Stockholm och arbetade inom vården. Han engagerade sig i flera föreningar och nätverk som jobbar för demokrati och mänskliga rättigheter.

Juristen Mussie Ephrem jobbar med fallet och är övertygad om att mannen har gripits av etiopiska myndigheter. Han vill att Sverige, genom utrikesminister Margot Wallström, ska ställa tydligare krav på den etiopiska regeringen.

– Hon har en skyldighet att kräva av de lokala myndigheterna i Etiopien att antingen åtala honom eller släppa honom.

Men det har inte skett?

– Nej, inte formellt som jag vet, sedan kan de hänvisa till massa tyst diplomati och så vidare, men det är inte så imponerande.

Men Patric Nilsson på UD säger att det finns en orsak till att man jobbar som man gör med ärendet.

– Vi tror inte att det skulle gynna personen i fråga om jag redogjorde för varje detalj och varje steg som vi tar just nu. Och det är för att skydda den enskilde, säger Patric Nilsson.

Familjen har nu genom juristen Mussie Ephrem anlitat den etiopiska advokaten Amaha Mekonnen, som har tidigare erfarenhet av rättsfall rörande människorättsaktivister.

När Ekot träffade honom under ett kort besök i Stockholm nyligen var han optimistisk.

– Det första jag kommer att göra när jag kommer tillbaka till Etiopien är att titta på de utredningar som görs där, säger Amaha Mekonnen och förklarar att han kommer att kräva ut alla handlingar som finns om försvinnandet.

Amaha Mekonnen tillägger att om det visar sig att mannen sitter gripen utan tillfredsställande förklaring, så kommer han att vända sig till högre instanser i landet, för att kräva ett frisläppande.