Befolkningsmängd

Torsby en av kommunerna som tappar flest invånare

2:14 min

De senaste två åren har befolkningen minskat i 60 av Sveriges 290 kommuner. Torsby i Värmland hör till en av de kommuner där minskningen har varit stor.

– Det blir bekymmersamt för vi får för lite arbetskraft. Både inom privat och offentlig sektor har vi svårt att matcha redan i dag och det kommer bli mer bekymmersamt framöver, säger Ann-Katrin Järåsen (S) som är kommunstyrelsens ordförande i Torsby.

Ekot har jämfört den procentuella förändringen av folkmängden i Sverige kommuner mellan 2016 och 2018.

Den största minskningen har framförallt skett i kommuner i Norr- och Västerbotten, som Dorotea, Arjeplog och Övertorneå.

Men minskningen är även stor i Ljusarsberg i Örebro och i värmländska Torsby – som backade med 450 personer under de två åren och har nu knappt 12 000 invånare.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Katrin Järåsen hoppades att de många asylsökande som kom till Sverige 2015 skulle vända trenden. Men så blev det inte.

– Det var helt ärligt en jättestor besvikelse för oss när Migrationsverket sa att de kommer ta bort alla nysvenskar från lägenheterna som ni har. Det tycker jag var surt eftersom att vi har varit duktiga på integration, säger Ann-Katrin Järåsen.

Den största befolkningsökningen har skett i kommuner med pendlingsavstånd till Stockholm. I topp ligger Knivsta, vars befolkning ökat med 8 procent under de två åren. Därefter följer Upplands bro och Trosa.

På fjärde plats kommer Lekebergs kommun, som ligger mellan Degerfors och Örebro, och där centralorten är Fjugesta.

Kommunen är relativt ny, den bildades 1995, och det kan bidra till befolkningsökningen tror kommunalrådet Wendla Thorstensson (C).

– Den här kraften, att man kan utvecklas. Och nära kontakter, där det går fort för företag och andra att få kontakt med kommunen. Det blir inte de stora byråkratiska snurrorna, säger hon.