Tjernobyl

Vad har hänt sedan katastrofen?

Den 26 april exploderade reaktor fyra i kärnkraftverket i Tjernobyl under ett säkerhetstest. Vetenskapsradion har under åren bevakat utvecklingen och även vid ett par tillfällen besökt platsen.

Efter Tjernobyl: Oro, ångest och depressioner del av vardagen

Inslag från 2016

30 år efter Tjernobylkatastrofen är hälsoproblemen långt ifrån över. Det största problemet är inte cancer. I stället har många drabbats av posttraumatisk stress.

Turism i Tjernobyl

P1 Morgon från 2016

För 30 år sedan ansågs kärnkraftsolyckans Tjernobyl vara den farligaste platsen att vistas på i hela världen. Idag spås det bli ett rekordår för turismen till kärnkraftverket och den avstängda zonen runtomkring. För sedan några år tillbaka är den evakuerade zonen öppen för resor med särskilt tillstånd och det är både själva kärnkraftverket och de övergivna spökstäderna från sovjettiden som lockar turister från hela världen. Reportage av Björn Gunér.

30 år sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl

Klotet från 2016

Klotet uppmärksammar att det var 30 år sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl inträffade.

Kossornas planet i Tjernobyl

Kossornas planet från 2010

Kossornas planet besöker kärnkraftverket Tjernobyl i Ukraina. Många ukrainare förstår inte hur man kan vilja turista just här. Minnet är starkt från dagen i april då kärnkraftsverkets reaktor 4 sprängdes och de tvingades lämna sina hem.

Ny skyddskupol över Tjernobyl

Inslag från 2013

Byggnationen av den skyddskupol, eller sarkofag, som uppförs i Tjernobyl i Ukraina har kommit en bra bit på vägen. Konstruktionen byggs 300 meter ifrån reaktorn, det här för att skydda byggnadsarbetarna från höga stråldoser. Reaktor 4 i Tjernobyl exploderade den 26 april 1986 och planerna på ett fungerande skyddshölje ses som nödvändigt eftersom den gamla byggnaden som lagats och lappats vid ett par tillfällen så småningom riskerar att kollapsa.

Stor påverkan på fisk efter Tjernobyl

Program från 2011

Fisk kring den förbjudna zonen runt Tjernobyl är fortfarande fylld av radioaktiva ämnen från kärnkraftsolyckan för 25 år sedan, det berättar Vetenskapsradions reporter Gustaf Klarin som besökt konferens.