Toppmöte i Ryssland formar nya energiallianser

1:58 min

Energi- och handelsfrågor står på agendan när Kinas president Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin träffas på Rysslands motsvarighet till Davostoppmötet.

I St Petersburg i Ryssland pågår just nu ett ekonomiskt toppmöte, Rysslands motsvarighet till Ekonomiskt forum i Davos. Där kommer bland annat  energisamarbete mellan Ryssland och Kina diskuteras.

– Vi ser ett skifte i strategiska energisamarbeten. Vi har sett ett samarbete mellan Ryssland och Saudiarabien i hur man ska hantera oljemarknaden. Det samarbetet ser vi som kortsiktig. Samarbetet mellan Ryssland och Kina i andra energifrågor är en mer långsiktigt strategisk relation, säger Elin Akinci, energiexpert och grundare av ELS Analysis.

Handelskriget mellan Kina och USA med bland annat tjugofemprocentiga tullar på flytande naturgas har helt stoppat exporten av naturgas från USA till Kina. Det har lett till att Kina måste importera gas från annat håll.

– Ryssland har behov av att diversifiera sin export och Kina har behov av att diversifiera sin import, säger Elin Akinci.