Privatimport

Paketen från Kina ökar igen

2:08 min

Svenskarnas privatimport från Kina ökar igen fastän volymerna är långt ifrån vad den var för två år sedan.

Den moms och avgift som nu tillkommer sedan 1 mars 2018 har påverkat svenskarnas köp, det säger Peter Hesslin, chef för solution och kundupplevelser, på Postnord.

– Jag ser att det ökar. Det ökar inte lika snabbt som det har gjort tidigare. Så jag tror att det finns lite mera eftertanke men vi ses en liten utveckling igen.

Efter att Postnord för drygt ett år sedan började inkassera moms och avgifter på utomeuropeiska paket, så minskade svenskarnas köplust från främst de kinesiska handelsplatserna på nätet.

Orsaken var att de inköpta varorna plötsligt blev dyrare. En konsument som exempelvis köpte en leksak från Kina för tio kronor fick betala ytterligare 77:50 kronor. 2,50 i moms och 75 kronor i avgift till PostNord.

Postnord kunde också se att paketmängden dramatiskt minskade. Från att det kom som mest uppemot 170 000 per dag minskade paketmängderna till ungefär 10 000 paket om dagen.

– Jag tror att det kommer att ta fart igen. Om vi någonsin kommer upp i 170 000 igen det vågar jag inte svara på. Men vi ser en utveckling där volymen växer.

Men trots färre paket så kvarstår klagomålen mot Postnord om att det tar tid att hantera de utomeuropeiska paketen i Sverige, från att de landar på Arlanda tills dess att paketen når sina mottagare. Och det kommer fortsatt att ta tid, trots att hanteringstiderna har kortats, säger Peter Hesslin på Postnord.

– Så länge det är fortsatt väldigt mycket manuell hantering, alla meddelanden som ska skickas, all data som ska genereras, sändningen ska till tullagret, det ska scannas ut och det ska scannas upp på en hylla så tar det lite tid. Så jag skulle nog säga att man får nog förvänta i överskådlig framtid att det kommer att ta fem dagar.