Oppositionens affischnamn

Dödad kändis ger våldet i Syrien ny uppmärksamhet

1:43 min

I går dödades en av den syriska oppositionens affischnamn, den förre fotbollsspelare och sångaren Abdel Baset Sarout, som gick med i den väpnade oppositionen. Hans död innebar att den utdragna Syrienkonflikten tillfälligt fick ny uppmärksamhet.

Den 27-årige målvakten Abdel Baset Sarout gick tidigt med i den demokratiska oppositionen mot Bashar al Assad där han blev en populär protestsångare, men det dröjde inte länge innan han tog till vapen mot regimen och han var huvudperson i den prisbelönta dokumentärfilmen Åter till Homs om just hur en fredlig demonstrant förvandlas till jihadist.

Abdel Basets död i går i Idlibprovinsen har givit den blodiga konflikten i nordvästra Syrien ny uppmärksamhet, efter att striderna mot IS i nordöstra Syrien slukat allt mediaintresse.

Men i Idlib, där tre miljoner människor lever i skottlinjen mellan jihadister och rysk-syriska flygbombningar, grävs döda människor fram ur rasmassor nästintill dagligen, medan sjukhus och kliniker bombas och många av de 300 000 civila som tvingas på flykt på nytt, inte får plats i några flyktingläger utan spänner upp tygstycken som skydd mellan olivträd.

Ryssland och den syriska regimen säger att den senaste offensiven riktar sig mot Idlibprovinsens terrorgrupper som står Al Qaeda nära. Men kritiker säger att regimen inte gör någon skillnad mellan jihadistgrupper och de byar och städer där invånarna tagit avstånd från både Assadregimen och terrorgrupper.

Organisationen läkare för mänskliga rättigheter säger att de systematiska angreppen på sjukvårdsinrättningar i det syriska inbördeskriget är det mest omfattande hittills i världshistorien. Man har dokumenterat 566 attacker mot sjukhus och kliniker sedan krigets början, de flesta har genomförts av den syriska regimen och dess allierade.