Bergen

Smitta utom kontroll i Norge – 2 000 sjuka

1:45 min

Epidemin i norska Askøy – som misstänks bero på orent dricksvatten — är ännu inte under kontroll, enligt kommunen.

Omkring 2 000 personer beräknas ha insjuknat.

– Ingenting tyder på att intensiteten kommer att avta inom kort. Vi förväntar oss att fler kommer att bli sjuka in i nästa vecka, säger Bård Espelid, vice kommunstyrelseordförande i Askøy, som ligger utanför Bergen på den norska västkusten.

På fredagen meddelades att ett ettårigt barn i kommunen avlidit till följd av en tarminfektion, där man misstänker att det finns en koppling till dricksvattnet.

Åtminstone 2 000 personer beräknas ha blivit smittade. Det finns rapporter om personer som insjuknat efter att ha varit i Askøy på besök.

– Jag har också fått höra om ett sjukt spädbarn i Turkiet, säger Bård Espelid till Bergens Tidende.

I fredags visade tester att det fanns höga koncentrationer av E.coli-bakterier i en bassäng som förser Askøy med dricksvatten. Man har också hittat andra typer av tarmbakterier.

Hos insjuknade personer har man även hittat campylobacter, tarmbakterier som i regel orsakar magsjuka.

Den norska folkhälsomyndigheten har skickat ett arbetslag till Askøy för att säkerställa smittokällan. De ska ta nya vattenprover och intervjua flera av de personer som insjuknade först.

– De ska bistå oss i att kartlägga situationen, och vi är väldigt glada för att de har kommit. De ska primärt undersöka och testa och så får vi ta det där ifrån, säger kommunchef Torgeir Sæther.

47 personer har blivit inlagda på sjukhus och många fler har sökt hjälp hos vårdcentraler eller telefonrådgivning. Ingen är dödligt sjuk för tillfället, men Universitetssjukhuset i Haukeland har ökat bemanningen till följd av epidemin.

– Det är i stort sett samma tryck som det varit. Vi har sedan torsdagsmorgonen tagit emot 34 vuxna patienter och 13 barn. De är inte kritiskt sjuka och de får intravenös vätskebehandling, säger sjukhusdirektör Anne Taule till NRK.