Går back

Trång finansiell situation för regionerna

1:55 min

Var tredje region gick back förra året, enligt Sveriges kommuner och landsting. I Jämtland/Härjedalen lånar regionen pengar för att driva sina verksamheter i dagsläget och ska snart spara in på personal.

– Jag tror att man måste vara väldigt bekymrad över det ekonomiska läget eftersom vi är den region i landet som har det absolut sämsta ekonomiska läget och dessutom lånar för att hantera vår vardagliga drift. Så det är oerhört bekymmersamt, säger Regiondirektör i Jämtland/Härjedalen Hans Svensson.

Var tredje region gick med underskott förra året, samtidigt som totalt sexton regioner försämrade sina ekonomiska resultat (mätt som kronor per invånare), enligt organisationen Sveriges kommuner och landsting. Enligt Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL så förklaras det bland annat med en åldrande befolkning.

– Det är många personer som kommer upp i den ålder att man börjar bli allt sjukare och det innebär ju att kostnaderna ökar. Samtidigt ökar inte intäkterna lika mycket som de gjort tidigare och framåt ser det ännu sämre ut när det gäller det, säger Wallenskog.

SKL flaggar för skattehöjningar bland regionerna. För att få bukt med ekonomin behöver man till exempel få ner kostnaderna för inhyrd personal och att patienterna får göra mer av jobbet själv, menar Annika Wallenskog.

– Det vill säga att man följer och monitorerar sin kroniska sjukdom själv och bara behöver gå till vårdcentral eller till sjukhus om värdena försämras - att när man kommer till vårdcentralen så registrerar man sina uppgifter själv.

Region Jämtland/Härjedalens totala underskott har nått 1,3 miljarder kronor. Där väntar nya sparåtgärder - till exempel börjar man dra ner på personal inom hälso- och sjukvården i höst.

– Det vi har aviserat är att vi ska minska vår bemanning med 100 medarbetare och i första hand handlar det om visstidsanställda och vikariat, säger Regiondirektör Hans Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista