Långa handläggningstider

M vill ge domstolarna ökade anslag

3:04 min

Kritiken mot de långa handläggningstiderna hos framför allt Migrationsdomstolen i Göteborg, som Ekot rapporterat om i dag, måste leda till att det läggs mer pengar på domstolarna. Det säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

– En viktig del i rättssäkerheten är ju att man kan få svar inom rimlig tid, så jag ser att det kommer att krävas ökade resurser till landets domstolar och till rättsväsendet i stort framöver, säger Johan Forssell, moderaternas rättpolitiske talesperson.

Tidigare i dag rapporterade Ekot om den hårda kritik som JO riktade mot Förvaltningsrätten i Göteborg, där en av landets fyra migrationsdomstolar är placerad. Att behöva vänta i uppemot två år på att få en överklagan av en asylansökan prövad är orimligt och strider mot grundlagens bestämmelse om att rättegångar ska genomföras inom skälig tid, anser JO.

Beslutet skickades dessutom för kännedom till riksdag och regeringen, som är de ytterst ansvariga för att domstolarna klarar sina uppgifter.

– Det handlar både om praktiska åtgärder för att slippa tillfälliga lagar som försvårar domstolsprövningen och om ändringar av Migrationsverkets fördelning av ärenden mellan olika delar av landet. Men ytterst är det också en fråga om pengar för att anställa mer personal vid domstolarna. Såhär säger Johan Sanne, lagman vid Förvaltningsrätten i Göteborg.

– Det finns en stor ovisshet i hur mycket medel vi kommer att ha under nästa år. Vi har ännu inte fått besked om tilldelningen för migrationssidan för nästa år. Och vi skulle behöva ungefär lika stora medel som under innevarande år, för att kunna hantera det på ett bra sätt.

Ekot har sökt justitieminister Morgan Johansson (S), men han vill inte medverka i någon intervju utan hänvisar i ett mejl till att regeringen ökade resurserna till migrationsdomstolarna kraftigt under förra mandatperioden och sköt till nästan 200 miljoner mer än vad som fanns i den budgetmotion som Moderaterna och Kristdemokraterna drev igenom i riksdagen.

"Just nu pågår budgetarbetet för 2020. Regeringen är väl medveten om den ansträngda situationen.", skriver Morgan Johansson.

Men moderaterna säger sig alltså vara beredda att stödja förslag om mer pengar till migrationsdomstolarna under 2020. Det räcker dock inte, menar Johan Forssell. Det krävs en bred uppgörelse om den framtida asylpolitiken också.

– Vi har ju efterlyst den här långsiktiga parlamentariska utredningen kring just asylpolitiken, att försöka få en överenskommelse över blockgränserna. Den frågan har vi lyft under flera års tid och vi väntar fortfarande på en inbjudan från regeringen, den har ännu inte kommit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista