Spannmål

Lönsamt med ekologisk odling

2:30 min

Att köpa ekologiska matvaror kostar ofta lite mer och många kanske funderat över hur mycket extra ekobonden får. I genomsnitt 30 procent bättre betalt, enligt en ny rapport som Jordbruksverket beställt.

– Jag är väldigt nöjd med ett rågfält som vi sådde i början på september förra året, säger Kalle Danielsson som arbetar som lantbrukare på sin gård utanför Enköping.

Kalle Danielsson ställde om till ekologiskt jordbruk för snart 20 år sedan, åkerbönor, ärtor och grynhavre är årets grödor.

– Det är så grönt och fint här, nästan för bra.

Totalt producerar svenska lantbrukare ekologiska råvaror till ett värde mellan 5 och 6 miljarder, varav 1 och en halv miljard beräknas vara mervärdet för att man valt att KRAV-certifiering - alltså den extra betalning bonden får för att producera ekovaror. Detta visar en färsk rapport som Jordbruksverket beställt från analysföretaget Agrovektor.

Hur mycket extra ekobonden får varierar från råvara till råvara. Påslaget för en liter mjölk ligger på 1 krona och 40 öre, för ett kilo nötkött handlar det om drygt en krona extra. Och för spannmål varierar påslaget mellan 1 och 3 kronor kilot beroende på gröda.

Är det då mer lönsamt att ha ett ekolantbruk jämfört med ett konventionellt? En som räknat på det är Jan Lagerroth på konsultfirman LRF Konsult. Genom att jämföra boksluten från ett tusental gårdar kan man se att ekologiska mjölkgårdar och växtodlingsgårdar generellt har en bättre lönsamhet.

– När vi gjorde en rapport 2017 kunde vi se att ekologisk produktion hade en större potential än konventionell.

Rapporten från Agrovektor slår också fast att försäljningen av ekologiska råvaror i Sverige generellt går trögt. När det gäller animaliska råvaror är det överskott på det mesta vilket inneburit att flera producenter har fått lägga ner eller gå över till konventionell produktion. Däremot finns nu en stor efterfrågan på ekologiskt spannmål. Något som delvis beror på fjolårets torka men framför allt på en ökad efterfrågan från utlandet.

Lantbrukaren Kalle Danielsson han har inga planer på att ställa om till konventionellt jordbruk igen.

– Det är mycket större volymer att hantera, jag är för mer pengar.